Introduktion til regenerativt design
Introduktion til regenerativt design
Regenerativt design handler om at lære at se, tænke og handle på en måde, der respekterer og bygger på potentialet i design, hvor vi genetablerer vi vores forhold til det naturen og samskaber med naturen.
Regenerativt design er en ramme for at genoprette eller efterlade noget i en bedre tilstand for at vende eksisterende skader og på den måde sikre, at vores systemer (sociale, miljømæssige og økonomiske) ikke mister deres kvaliteter og kan fortsætte med at møde fremtiden behov, både hvad angår mennesker og planeten. Det er en måde at tænke på, der er fokuseret på at give meget mere tilbage, end vi tager.
At arbejde regenerativt danner grundlag for vores samarbejdsrejse med læring og kapacitetsopbygning, dette er designers supergode til!
Når vi udforsker, hvordan man skaber et regenerativt paradigme, har vi brug for nye færdigheder og visdom. Det er med andre ord en holistisk tilgang til udviklingsarbejde.
Men først er vi nødt til at forstå hvorfor vi er havnet i denne situation:
Vi har drevet den globale økonomi i de sidste par århundreder i høj grad baseret på degenerative systemer - altså systemer som kan give gavnlige kortsigtede og mellemlange sigt resultater, men også undergraver og forringer naturen og samfundet i det lange løb.
I mange år var vores mål at integrere bæredygtige strategier i designprojekter, hvor vi søgte at sænke procentdelen af emissioner samt finde en balance mellem miljømæssige, sociale og økonomiske faktorer i et projekt. Med bæredygtigt design ønsker vi at minimere påvirkningen for at imødekomme nuværende behov uden at gå på kompromis med fremtidige generationers behov.
I dag er det ikke længere nok at minimere den påvirkning; Bæredygtighed kan ikke eksistere uden en regenerativ komponent, der sikrer, at en miljømæssig, social og økonomisk balance kan eksistere på lang sigt. Fremskridt skal komme fra strategier og handlinger, der regenererer, så et projekt kan give mere tilbage, end det udnytter. Vi skal fokusere vores indsats på at give mere tilbage til samfundet, miljøet og økonomien, end vi tager. det er her regenerativt design kommer ind i billedet.
For at hjælpe med at løse den aktuelle klimanød er en ny måde at tænke på tværs af hele design-, ingeniør- og tech-branchen afgørende. En del af løsningen vil kræve en holistisk tilgang til design, hvor design i stedet for at gøre mindre skade kan bidrage positivt gennem regenerering. Det er en proces og tilgang, der er dybt forankret i et systemisk syn på livet. Det er en tilgang, der anerkender, at vores nuværende måde at designe og styre systemer på fører til nedbrydning af jord, sjæle og samfund, og at vi har brug for en ny tilgang.
Med inspiration fra jordens eksisterende økosystemer og biomimicry, eller biomimetik, kan vi lade os inspirere af naturen og blive mere opmærksomme på naturens ressourcer og hvordan naturens løsninger kan give miljømæssige og konkurrencemæssige fordele.
Planet-centreret design sigter mod at genbalancere dette arrangement ved at placere Moder Jord i centrum af designprojekter, prioritere dets økosystem og skabelsen af positive resultater for planeten. Her ændrer betydningen af de menneskelige sig, da de bliver en anden aktør i systemet, i modsætning til centrum af det.
Regenerativ design tænkning:
levende systemtænkning og dybe økologiprincipper i din praksis for at designe til tjeneste for regenereringen af jordens systemer og samfund.
hybrid og tværfaglig ekspertise: Kernekursusteamet består af en designer, en økolog og en kulturantropolog.
stedbaseret læring: "ultralokalt" og integreration i din hjemmebiosfære og dit samfund for at udvikle et lokalt specifikt regenerativt designprojekt.
etiske og holistiske principper og færdigheder til at arbejde med økologisk genopretning, indfødte viden og lokalsamfund.
Men vi er ikke de eneste, der bygger læringsmuligheder, værktøjer og materialer til alle typer designarbejde. Fra systemtænkning til eftermontering, der er noget for enhver smag på denne festlige liste, vi gerne ville dele: